nagyszekely
Menü
 
Pontos idő
 
Látogató
Indulás: 2007-02-02
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

AHÁNY HÁZ, ANNYI EMLÉK…

 

 

 

Nagyszékelyi séta III.

 

 

 

 

 

 Nagyszékelyi részletek 1935.k.

 

 

A „Mirkovics-ház”

 

 

 

Mirkovics György háza és üzlete 1935.k.

 

 

A község egyik legszebb épülete a homlokzaton ma is látható heraldikus díszítmény szerint 1913-ban épült. Hosszú ideig Mirkovicsék laktak az épületben. Az udvarra nyíló nagyterme egykor a nagyszékelyi iparosok összejöveteleinek adott helyet. Az utcai frontra két bejárati ajtó – középen és jobb oldalt - is nyílott egykoron, ma már egyik sem látható. Az épületet a háború után a benne levő üzlethelyiséggel együtt államosították. (Középső helyiségében az 1950-es évek második felééig egy vegyesbolt működött- néhány évig egykori tulajdonosait foglalkoztatták benne.)

 

Templom torony nélkül…

 

 

  

A község egyik leghányatottabb sorsú épülete. A múlt század első éveiben építette a nagyszékelyi evangélikus gyülekezet, de létszámuk fokozatos csökkenése miatt az 1930-as években eladásra került. Mirkovics György helyi vállalkozó vásárolta meg, cemetüzemet rendezett be az épületben. A második világháború után államosították, a helyi Tsz. hosszú éveken át terményraktárnak használt a szépen megépített épületet! 1973-1974 körül a róm. kat. egyház vásárolta meg az épületet, azóta tulajdonában is van.

 

Dózsa Gy. utca  

[Kukrutzgrund] anno…

 

 

Lődör Lászlóné  sz. Lázár Ilona őrizte meg ezt a régi felvételt az 1960-as évek elejéről. Nem csak kora miatt érdekes ez a félévszázada készült felvétel, hanem azért is, mert még az 1941. évi állapotot tükrözi:

A mai Dózsa gy. u. eleje még a szebbik arcát mutatta, nincsenek üres házhelyek, igaz a felette levő domboldalt újra kukoricaföldek uralják a hajdani szőlők helyett, de a távolban még ott álltak fehérre meszelt falaikkal a pincék is. Az előtérben jól kivehető, hogy még változatlan formájában mutatta magát a Hengermalom és környéke is. A malom hátsó falához odatapasztva  szerénykedett az egykori gépház épülete, tőle nem messze pedig ott állt még a fedett kocsiszín is. Még lakták a Malom utca, azaz Mühlgasse  házait, épen állt még Nágel János háza. A Mirkovics-ház és Neidert borbély háza közti részen már felépült a község első sátortetős épülete az új agromónusnak, kényszerből építették, mert a helyén állott épületet falait tönkre tette a feltörő talajvíz. És mindenütt fák, gyümölcsfák….csak a két magasranőtt jegenyefa jelzi, hogy a patakparton azért ők voltak az urak.

 

A „Régi oskola”

 

 

Egy megtalált levél és egy elhelyezett emléktábla mindent összefoglal, amit

tudnunk kell az épületről:

 

Emlék az utókornak

Ez a ház 100 éves ma.(sic!) A járás első gimnáziuma volt ez a ház, amely később átkerült Gyönkre. Azután csendőrőrs lett e házból hosszú ideig, majd ref. lelkészi lak szintén hosszú ideig. A tetőzsindely faszerkezetű volt. 1957-ben fedték újjá: cseréppel. 1959. július havában cserélte ki az ablakokat Lamm Imre kőműves mester segédletével Hara Lászlóval. Széppé tették a lakást. Az árnyékszéket is ők helyezték át új helyére. - Az átépítéskor Székely Kálmán állami általános iskolaigazgató h. lakott a lakásban.

Nagyszékely, 1959. VIII. 18.

 

EZ AZ ÉPÜLET ADOTT OTTHONT AZ 1860-BAN,

A MEGYÉBEN ELSŐKÉNT

ALAPÍTOTT – REFORMÁTUS – GIMNÁZIUMNAK,

AMELY 1812-ÓTA GYÖNKÖN MŰKÖDIK.

AZ EMLÉKTÁBLÁT A NAGYSZÉKELYI NAGYLELKŰ

ALAPÍTÓ POLGÁROK ELŐTTI KÉSEI TISZTELGÉSÜL

ÁLLÍTOTTA A 200. ÉVFORDULÓN,

AZ 1962-BEN ÉRETTSÉGIZETT DIÁKOK BARÁTI KÖRE,

AZ EGYKORI ÉS MAI DIÁKOK NEVÉBEN.

2006.

  

A község háborús áldozatainak emléke

 

 

 

 „Erbaut 1923”

 

Közös emlékmű őrzi a község I. és II. világháborús áldozatainak emlékét. 50 fő első világháborús hős és 104 második világháborús áldozat nevét örökí-tették meg az emléktáblák. Közel sem teljes névsorok ezek, jóval többen voltak a nagyszékelyi áldozatok. Az első világháború hősi halottai közül hiányoznak azok nevei, akiket 1923-ban még nem nyilvánítottak holttá, vagy nagyszékelyi születésűek voltak, de bevonulásuk idején más községekben éltek. Így nem szerepel Neidert András, Kusch Péter és Unger Péter neve sem. A második világháború áldozatait még nehezebb pontosítani: mai napig nem tudjuk, hogy hányan estek el a harcokban, hunytak el Szibériában. Sokukat a német katonai veszteségek közé sorolták, főleg ha családjaikat időközben kitelepítették. Nem volt, aki keresse őket, nem maradt, aki kérvényezhette volna holttá nyilvánításukat, nem hiányoztak senkinek sem. Hiányzik az öngyilkosságba menekült Zarubay Ferencné és Apáti József m. kir. honvéd neve is.

 

Hrsz. 251. 

Karner Tóbiás tanító úr lakása

  

 

Nagyszékely legrövidebb utcájában – ma Széchenyi u. - építette fel az 1930-as évek elején Karner tanító úr a családi házát, közvetlenül Glöckner Györgyék szomszédságában. Az 1940-es években készülhetett felvételen jól az épület eredeti formája: tanítói lakásnak, és nem gazdálkodás céljára épült. Karner Tóbiás kántor és tanító úr 1906 körül érkezett Nagyszékelybe, végleg itt is telepedett le. Az már biztosan kijelenthető, hogy érkezésében szerepe volt az akkori ev. ref. lelkésznek Moór Jakabnak, aki az utolsó nagyszékelyi Keck lelkészt, ifj. Keck Antalt váltotta a Mózes székben, mert gyülekezete elégedetlen volt teljesítményével. (Karner Tóbiásné sz. Schneider Teréz Moór Jakabné unokahúga volt.) Karner tanító úrnak pedig a legendás Szilárd Frigyes tanító urat köszönheti a község: Pfaff Henrik nyugalombavonulása után, 1941-től  negyed évszázadon át oktatta szeretettel a nagyszékelyi ifjakat.  (A házról készült felvétel közreadásáért köszönet Karner Tóbiás tanító úr unokájának, Sztanek Ágnesnek)

 

A Parókia

 

 

A német anyanyelvű ev. ref. egyház lelkészeinek egykori otthona, majd az egyházak egyesülése után a mindenkori lelkész lakása. Itt lakott az utolsó Keck lelkész, ifj. Keck Endre 1905-ig, majd Jakob Moór, Berkes József, Fekete István és két évtizeden keresztül Szenczi Győző 1980-ig.

 

„…Az ujj Parochiális Ház a melly éppen a Német Templom előtt áll, épült 1807. Az egész épület 10 öl hosszuságú, hat és fél öl szélességű kivülről. Belöl az épületben van a Prédikátornak deszkával kipadozott szép 4  lakószobája, ezen kívül egy cseléd szoba, egy tágas konyha és az épület alatt egy 4 öles kő boltozatú pintze, a gang vagy fojosó végében egy kis speiz.

A teteje náddal van megfedve, az egész fundamentuma, és a föld felett 3, 4, 5,6, 7. Sack magasságra Téglából, a többi Része pedig a falnak vájogból van rakva.”

Az épületet 1890. körül részlegesen felújították, tetőszerkezete is kicserélésre került: a nádtető helyett cseréppel fedték be.

 

Schmitzgrund [Damjanich u.] Hrsz. 151

 

Lohmann-Heimbuch ház

 

 

Nem sokkal a második világháború kitörése után, 1941-ben építette fel a Lohmann család akkor az utca legmodernebbnek épült házát. Kényelmes és tágas lakásnak épült, kétszobás utcai frontjával és tetőszerkezetének kialakításával már messziről felismerhetővé tette. Megszakítva az évszázados hagyományt, már halottkiadó sem épült, a földes tiszta szobák helyét a hajópadlóval borított aljzatú lakószobák foglalták el. Nem hiányzott az istálló és a pajta sem. Heimbuch Illésné: „ Két darab ökröt, két darab borjút, két darab tehenet, 4 darab hízót és sok szárnyas baromfit is tartottunk.” Lohmannék kiköltöztetése után már soha többé nem is használta senki – nem volt mit tartani bennük. Az udvar végén, a partoldalba vájva az elmaradhatatlan nyári konyha egészítette ki az épületet, de sorsát egy partomlás végleg megpecsételte. Lohmannék kitelepítése után senkinek sem utalták ki az épületet, ideiglenesen a Széles utcai házukból kitett Reinhardék és Erdélyiék költözhettek be az épületbe. Az 1960-as évek elején már egy vöröskeresztes táblácska hirdette a ház homlokzatán, hogy községi „Egészségház” Az 1948-ban kitelepített Heimbuch-Lohmann családok egy részének 1949-ben sikerült visszaszökni Magyarországra, házukat 1966 vásárolták vissza.

 

 

 

 


Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!