GASZTRONMIA – a nagyszkelyi svb konyhrl, ltalnossgokban
Fontos kihangslyozni, hogy egysges svb konyhrl nem lehet beszlni. Az eltelt vszzadok alatt az sk ltal hozott receptek megmaradtak ugyan, de akr 20-30 kilomterrel tvolabb mr j telek s a rgi receptek sajtos vltozatai alakultak ki. Nha mg az adott tel elnevezse is mskpp hangzott. A beteleptett nmetsg kztudottan az egykori Monarchia terletn elszrva, kisebb foltokban, egymstl nha 400 kilomterre voltak megtallhatk. gy a nagyszkelyi svb lakossg tkezse, tpllkozsi szoksaIban is fellelhetk egyedi, helyi sajtossgok. Az egymstl elszigetelten l npcsoportok, folyamatosan alkottak j szavakat, j fogalmakat kellett meghatrozni, gy volt ez az tkezsi szoksaikkal is - vltoztak s bvltek.
Tolna megye nagy rszn egy hesseni, dlen, Baranyban egy fuldai jelleg nyelvjrsterlet alakult ki, amire ennek a csoportnak az elnevezse – stiffoller, azaz Stift Fuldaer, Fuldaaptsgiak is utal.
Somogyban ersen jelentkezik a bajor elem, fleg a szkincsben. A stiffol-lerek tlnyom tbbsge Baranyt lakja, ettl szakra keskeny svot alkotnak csupn (Mucsi, Zvod). Svb nyelvjrst tallunk a Duna menti Hajson a tolnai Televen, Kisdorogon, Zombn, valamint – frank elemekkel keverten – Apar s Gyd kzsgekben is. Teljesen magban ll a ma mr Pcshez tartoz nagyrpdi allemann dialektus. Az egykori tpllkozst az egyszersg s a clszersg jellemezte. Leves nlkl az tkezst el nem lehetett kpzelni. A hznl lev kert mindent megadott. Krumplit, babot, borst, lencst, zldsgeket. A levesek kivtel nlkl rnts s habars nlkl kszltek. Igen kedveltek voltak a fzelkflk – de nem resen, hanem feltttel, vagy hsflesggel. Heti kt alkalommal a tsztaflk kerltek eltrbe. Vagy vala-milyen ftt tszta, vagy csszrmorzsa, buktaflesg.
Vasr- s nnepnap megszokott vlt a (tyk) hsleves, csirkeprklt galuskval. A tojstelek inkbb a reggelinl kerltek eltrbe, hozz friss tej, kv, vagy kaka. Tr mindig megtallhat volt, s annak egyik rdekes vltozata, a krzttre hasonlt „kszmat”, az zestett s paprikval bven elltott s sszekevert trt tbb napig rleltk letakarva, mg az apr szrks gombk meg nem jelentek rajta. Tet nemigen ksztettek.Napkzben elkerlt a lekvr-fleg szilva- s mz. A vacsora inkbb hideg tel volt. A kolbsz sokig kitartott, ott volt a finom hzi sonka. Ha a dli tkezsrl maradt valami, azt is szvesen fogyasztottk. Savanysg mindig volt a hznl. Vagy paprika, uborka, - nyron inkbb kovszos uborka volt a kedveltebb – s savany kposzta. Ezt kimondottan erre a clra ksztett nagy hordkban ksztettk s troltk. Kivl hely volt erre a partoldalakban kialaktott pincehelyisgek. Tbb helyen kett is volt belle. Az egyikben a zldsgflket troltk, a msikban ott volt nhny kisebb hord a bornak, hogy otthon is legyen, mindig.tkezskor a borosveg ott llt az asztalon, anlkl nem lehetett elkpzelni. Amgy nemigen borozgattak napkzben, de ha a hatrban volt munka, a vz mellett ott volt a bor is, kermia kancsban, hogy knnyen ne melegedjen fel. Az dessget elssorban a kelt tsztaflesgek jelentettk, krmes stemnyek csak alkalmakra kszltek.
Kemence is volt a hzaknl, hetente, kthetente felftttk, a sajtkszts kenyeret ott stttk, frissessge mg egy ht utn is megfelel volt. A kenyrstsek alkalmval elmaradhatatlan volt a megkelesztett anyagbl ksztett lngosflesg. Egy tnyrnyi nagysg, msfl-kt jnyi vastag tsztt bven bekentk zsrflesggel, vagy esetleg tejfllel, jl megszrtk pirospaprikval, s gy kerlt a kemencbe.
Gymlcsk fogyasztsa rendszeres volt ugyan, de nem meghatroz. Szilva, tbbfajta alma, krte, di s ringlfa minden hznl volt. rdekes almafajta volt a helyileg csak – formja utn – pogcsaalmnak nevezett, s a ks sszel r, kimondottan tli trolsra alkalmas citrom-alma. Az apr, vrsbel nyri-krte inkbb a disznk etetsre szolglt.
Tlre rendszeresen kivlogattk a legszebb szlfrtket, azokat fellgatva a spjzban troltk. Nyaranta minden udvarba lthat volt a kzel 2 mter tmrj, kb.5-10 cm magas perem, vesszbl font szrtkosr. A bsges szilvatermst teljesen hasznostottk: egy rszt lekvrnak, kisebb rszt aszalt gymlcsnek.
Grombierwuerscht - Krumplis kolbsz
Elksztse nagyjbl a hagyomnyos kolbsz ksztsvel egyezett meg. A klnbsg annyi volt, hogy az elksztett kolbsztltelkhez kb.1/3-1/4 rsz ftt, tpasszrozott krumplit adtak, s gondosan sszekevertk, gyrtk a tltelkkel, majd a hagyomnyos blbe tltttk. Sok helyen a krumpliskolbszhoz kln ksztettk el a tltelket, nem a hagyomnyos kolbsztltelket osztottk el, termszetes az ott megmaradt tltelket itt hasznltk fel. Az utkezelse a tovbbiakban megegyezett a hagyomnyos kolbszval. Sok helyen olvasni, hogy ez a szegnyek kolbsza volt, ott ksztettk, ahol sok volt a gyerek, stb. A svbsgra egyltaln nem volt jellemz a sokgyerekes csald, ez nem lehetett az ok. […] Fel lehetett hasznlni azokat a hsokat, nyesedkeket, amelyeket az „igazi” kolbszba nem tettek bele, mert annak minsgre nagyon vigyztak. A kolbsz minsge szinte presztiskrds volt a faluban, arra nagyon odafigyeltek. A msik ok - taln mgis ez lehetett az els – az volt, hogy az gy elksztett kolbsz nem szradt ki olyan hamar, mint a hagyomnyos, tovbb megrizte frissessgt. Bizonyra az sem volt utols szempont, hogy gy fokozni lehetett a mennyisget is.
Az egyik kedvelt s gyorsan elkszthet, mgis hsmentes tel a Krautstrudel volt. Elszr is ss vzben meg kell fzni a megpucolt s felaprtott burgonyt. A ftt burgonyt ssze kell trni, hozzadni egy tojst, valamint annyi lisztet, amennyit a burgonya felvesz. Az gy kapott tsztt ki kell nyjtani, ngyzeteket vgni belle, mintegy tltelkknt rtenni egy kis kposztt, majd sszehajtani, szleit sszenyomkodni. Ezutn az egszet forr zsrban megstni. Egyes hzaknl a kposzta helyett reszelt almt, vagy srgarpt hasznltak tltelkknt
Hbekndli - Gzgombc
Elksztsnek a receptje mg ma is tbb helyen fellelhet, nagyjban azonos. Hozzvalk: 500 g liszt, 200 ml cukros tej, 50 g leszt, 50 g vaj, 2 db tojs, 250 ml vz, s, cukor, grz, olaj.
Elkszts: 500 g liszthez adjuk hozz a cukros tejben megfuttatott lesztt, majd egy csipet st. Ezutn 50 g vajat keverjnk el 2 egsz tojssal, ntsk a lisztes masszhoz, s gyrjunk belle sima tsztt. Miutn nyolc gombcot formztunk, 45 percig kelesztjk. Amikor megkelt a tszta, nyjtsuk 1-1,5 centimter vkony cskra, szrjuk be egy kis cukorral s grzzel, majd tekerjk fel szorosan. Kzben 250 ml vizet fzznk fel kevs sval s olajjal. Most ltessk bele a gombcokat a vizes lbosba. Tegynk r fedt, majd egy nedves ruhval szorosan tekerjk kbe, lgmentesen lezrva vele a lbost. Kis lngon kb. 40 percig gzljk gy a gombcokat. (Kszthetjk forr stbe tve, majd a lngot mrskelve, ekkor a vgn leszedni a fedt, s a tszta tetejt pirosra stni.) Kszthetjk vajban pirtott zsemlemorzsban forgatva, porcukorral meghintve is. Nagyszkelyben ismert volt egy msik vltozata is: Az elksztett gombcokat – kb. teniszlabda nagysgakat – nem destettk, tltttk, hanem a megkelesztett anyagbl ksztett gombcokat a fzs utn forr zsrban enyhn megpirtottk, az gy kapott gombcokat egyarnt kretknt is s nllan is lehetett fogyasztani, pl krumpli vagy bableves mell
Sufnudli
Knnyen elkszthet, igen kzkedvelt tel volt. A megpucolt, felaprtott krumplit egy flbevgott hagymval, valamint a fszerekkel, sok ss vzben megfzzk. Ha megftt, leszrjk, sszetrjk. Ha gy kvnjuk, akkor egy rszt valamilyen zsiradkon szp pirosra, ropogsra stjk, vagy a sok krumplit sszedolgozzuk annyi liszttel, hogy knnyen formlhat legyen. Az gy kapott anyagbl a kisjnyi sodrsokat forr, lobog, ss vzben is kifzhetjk. Ismeretes az a vltozata is, amikor a kiftt nudlikat mg tovbb pirtottk. Fogyasztottk tartalmasabb levesek utn f telknt, vagy egyes telekhez akr kretknt.